11. června 2014

Proměň svůj vzhled díky barevným čočkám!

Znáte to - kdo má rovné světlé vlasy, chtěl by mít tmavé kudrnaté a naopak. A takhle to funguje skoro se vším. Ovšem díky barevným čočkám můžete svůj vzhled měnit každý den! Bez toho, aniž byste cokoli riskovali - pokud tedy dodržujete hygienické zásady a vybíráte z kvalitních značek... Jaké vybrat, kolik stojí a jak dlouho vydrží? Jsou v očích cítit? Hodí se na léto a plavání? Na všechno se zaměříme v následujícím článku :-).





Člověk by nevěřil, jak barva očí dokáže změnit váš celkový vzhled. V zimě se perfektně hodí modré, v létě k opálení pleti zase hnědé. Vybírat ale můžete i z bláznivých modelů. Pojďme se teď zaměřit na nejčastější otázky...

Jaké čočky vybrat?
Tato otázka je naprosto zásadní. A teď nemyslím barvu, tu si vyberte posle svých priorit - mám na mysli značku. Rozhodně nedoporučuji různé "no name" značky z Číny, které píšou, že čočky vydrží rok. Takové čočky nedělají očím dobře, nemají vysokou propustnost kyslíku, takže se v nich oko dusí a mohou praskat žilky. Ani vy se v nich nebudete cítit dobře, čočky vás budou v očích škrábat. Doporučuji vybírat ze značek, které vyrábí i klasické čočky, například Johnson & Johnson.

Kolik barevné čočky stojí?
Záleží jestli si pořídíte jednodenní (ty bývají nejdražší), 14-denní nebo měsíční. Na delší dobu čočky nedoporučuji. Já si kupuji 14-denní, v balení je celkem šest čoček přibližně za 350 korun. Dají se ale sehnat levněji i dráž.

Dioptrické nebo ne?
Vyrábí se oboje. Vůbec tedy nemusí vadit, že normálně brýle nenosíte.

Jak se o čočky starat?
Je potřeba si koupit speciální pouzdro (cca 30 korun) a roztok (ty nejkvalitnější cca 200 korun). Při každém sundání čočku očistíte v roztoku a uložíte do pouzdra naplněného taktéž roztokem. To se ale netýká jednodenních čoček - ty rozbalíte, nasadíte a pak vyhodíte - žádná starost.


Nemůžu chytit zánět do oka?
Můžete. Tedy pokud nebudete perfektně dodržovat hygienu. Stačí si jen sáhnout do oka rukama, které nebudou perfektně umyté a zánět může být na světě. Je na to potřeba dávat velký pozor.

Jsou čočky v očích cítit?
Kvalitní čočky byste cítit neměli. Ovšem někteří, co mají citlivé oči (včetně mě), je začnou cítit po celém dni nošení.

Hodí se na léto a na plavání?
Pokud si pořídíte kvalitní čočky, jsou skvělé v tom, že obsahují UV filtr, takže oči zároveň chrání. Do bazénu nebo k vodě ale čočky nedoporučuji, v lepším případě je můžete ztratit, v horším dostat zánět.

Můžu v nich spát?
Někteří výrobci čoček uvádějí (takových čoček je ale minimum), že v nich lze i spát. I když ale budete mít ty nejkvalitnější čočky, rozhodně spaní nedoporučuji. Oko si potřebuje odpočinout. Já jsem v čočkách párkrát usnula a nepřála bych vám vidět ten pohled -  rudé oči plné hnisavých ospalek, fuj.


 Doufám, že jsem vás neodradila, protože barevné čočky sice nejsou na stálé nošení, ale čas času jsou výborným oživením! ;-)



4 komentáře:

  1. Jakou značku a typ máš ty hnědé čočky? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Micpulko :-) Obojí čočky, hnědé i modré jsou Acuvue Colours ;-)

      Vymazat
  2. Bezkonkurenčně nejlepší jsou PŘED :) máš fakt krásnou barvu

    OdpovědětVymazat