11. listopadu 2013

Vliv hormonální antikoncepce na padání vlasů

Hezké pondělí...
Možná jste zastánkyně moderních pilulek proti početí, možná naopak patříte do tábora žen, které nechtějí do těla cpát žádné hormony. Má to své výhody i nevýhody - antikoncepce vám upraví cyklus, působí jako prevence některých chorob, ale na druhou stranu s sebou nese i zdravotní rizika a může způsobovat psychické problémy. Nicméně tento článek nemá za cíl hormonální antikoncepci soudit.


Jak tedy antikoncepce ovlivňuje padání vlasů?
Když jsem pátrala po příčině, proč mi padají vlasy, narazila jsem samozřejmě i na hormonální antikoncepci. Ta podle některých internetových stránek může mít padání na svědomí. A tak jsem se informovala u lékaře...


Hormonální antikoncepce má na vlasy pozitivní vliv. Udržuje totiž hladinu hormonů v rovnováze, což naší hřívě prospívá. Naopak problém nastane při hormonální nerovnováze, kterou žena trpí nejen po porodu, ale i po vysazení antikoncepce. Proto většině žen a dívek začnou po vysazení vlasy hustě vypadávat.
Takže ve výsledku - hormonální pilulky prospívají nejen pokožce (proti akné), ale i vlasům. Některé více, jiné méně, záleží na složení a kvalitě prášků. Po jejich vysazení je ale možné, že vlasy výrazně prořídnou, což samozřejmě nemusí být pravidlem. Nicméně antikoncepce proto určitě není příznivým řešením, jak bojovat proti padání vlasů, protože je to začarovaný kruh...

Máte vlastní zkušenost?


Příští týden speciál o padání vlasů pokračuje, tentokrát na téma: PADÁNÍ VLASŮ - KDYŽ UŽ NIC NEZABÍRÁ

2 komentáře:

  1. taky mi po vysazení padaly vlasy, už jsem myslela, že mi na hlavě nic nezůstane :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Padání vlasů je docela drobnost oproti dalšímu negativnímu působení horm.antikoncepce.
    Mám na mysli hlavně její raně potratový účinek při selhání primární funkce bránění ovulaci - lze se dočíst v pdf knize „Antikoncepce – Co potřebujete vědět, ale nikdo o tom nemluví“ (hlavně str.6 a násl.), kterou lze stáhnout zdarma na http://www.prolife.cz/download/sklad/b004-antikoncepce.pdf Považuji za velké zlo, že ženy nejsou informovány i o těchto účincích HA. Mnohé by možná už z etických důvodů odmítly.
    Můžete si říci:"Přece vyhnat oplodněné vajíčko či sotva se rozvinuvší zárodek není přece potrat." Pokud by byl člověk jen tělo, pak snad, ale pokud má i duši, která vznikne v okamžiku početí, pak už se nejedná o něco, ale o někoho...
    Alternativou zcela bez chemie je metoda přirozeného plánování rodičovství (PPR) - dnes nemusí být málo spolehlivá, protože se prodávají už mnoho let malé osobní počítače (např.Lady Comp) pro přesný výpočet plodných a neplodných dnů, jejichž spolehlivost je srovnatelná s HA - viz např.:
    http://www.naturcomp.cz/
    Ještě jednou závažnou skutečností týkající se HA je téměř katastrofální působení hormonů vyplavovaných z těla do vody a do přírody - viz např.:
    http://petr-kubac.blog.cz/1304/absolutni-antikoncepce
    nebo video na Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=wsLV2Mblh8M

    OdpovědětVymazat