15. ledna 2014

Nasazování a utahování rovnátek - bolí to?

Zdravím!
Kdo mě zná nebo čte blog, ví, že jsem si v září po dlouhém rozhodování nechala dát keramická rovnátka. Nejsou moc vidět a cenově se to taky dá zvládnout (za horní patro jsem se vešla do 9 000). Byla jsem až překvapená, jak hladce jsem nasazení zvládla, dokonce i bez omezení v jídelníčku. Jedinou nepříjemností byly odřené dásně. Další zajímavosti o keramických rovnátkách se dozvíte z videa: Keramická rovnátka - jak moc jsou neviditelná


Tento týden mě čekalo další rovnátkové kolo - nasazování na spodní čelist a utahování horní čelisti. K zubaři jsem se téměř těšila (já vím, zní to šíleně), že se to konečně "zase někam pohne". O to horší bylo vystřízlivění. Jestliže jsem první nasazení zvládla bez sebemenších problémů, tentokrát to byl obrat o 180 stupňů. Také doktor mě upozornil, že spodní čelist se snáší daleko hůře.


Po předchozí dohodě jsem na spodní patro zvolila kovová rovnátka - jsou levnější (do 7 000) a stejně nejsou běžně vůbec vidět. Samotné nasazování trvalo přes hodinu (zhruba dvojnásobek času co horní patro) a průběh je zhruba následující: dostanete do pusy šílený rozvěrač, což je asi na celé proceduře to nejnepříjemnější. Zubař následně zuby vyleští, nalakuje a nalepí samotné zámečky, kterými pak protáhne drát - čím silnější, tím větší tlak na zuby. Samotné nasazování nebolí, to horší přijde až pak. Zuby jsou hodně citlivé a kousání nepřipadá v úvahu, na pár dnů jste odkázáni na "kašovitou dietku". Další den po nasazení jsem cítila, jak tělo s rovnátky bojuje, bylo mi dost zle od žaludku a slabo. Posupně se to ale srovná.

Co je dost nepříjemné, jsou otlaky na tvářích a rozbité dásně od ostrých hran rovnátek. Je to proces, kterému se nedá vyhnout, aby si pusa zvykla, musí se nejdřív odřít a zhojit. Určitě se to dá ale zmírnit speciálním voskem.



Průsvitným voskem lze obalit ostré hrany rovnátek a tato aplikace vydrží celkem dlouho, nejspíš vosk sníte s jídlem :-) Malá krabička stojí kolem 30 korun a vyrábí se v mnoha příchutích - bílou krabičku má vanilková. Mají ji v některých lékárnách a specializovaných obchodech - já jsem vosk kupovala v Profimedu.

A na závěr se musím zmínit také o utahování rovnátek u horního patra - utahování nebylo nijak silné, nic proto nebolelo. Jedinou změnou je, že jsou keramická rovnátka víc viditelná, protože jimi vede silnější drát. Drát se vyrábí i v bílé, tu mi ale zubař nedoporučoval, protože barva se velmi rychle začne loupat a vypadá to ve finále daleko hůř než drát stříbrný.

Shrnuto - do zpěvu mi není, ale za ten výsledek to určitě stojí! ;-)

4 komentáře:

  1. Ahoj chtěla jsem se zeptat stojí něco utahování rovnátek?
    Díky za odpoveť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      asi záleží na ortodontistovi, ale za utahování mých spodních rovnátek jsem platila 1200. Může se to lišit.

      Vymazat
    2. Ahoj, u mého ortodontisty to je tak že chodím jednou za měsíc a to mi vymění drát i gumičky pokud to je spodní i horní tak 200 jinak jedna strana je za 100.

      Vymazat
  2. O tom utahování, horní patro mě taky nebolelo, vůbec. Ale dnes jsem byla na spodní a je to mnohem horší než po nasazení. Ale může to být kvůli tomu že horní mám celkem v pohodě rovné za to spodní jsou hrůza :DD

    OdpovědětVymazat