12. července 2014

Rovnátka - kovová vs. keramická - jaká jsou pro a proti?

Ahoj všem!
Je neuvěřitelné, jak to letí, ale v září to bude rok, co mi nasadili rovnátka. Už jsem si na ně zvykla, ale stále se mi ještě občas stává, že mám pěkně odřený vnitřek pusy... Od začátku jsem věděla, že pokud do rovnátek půjdu, pak jedině do těch keramických, která jsou málo vidět. Když mi ale doktor nasazoval rovnátka na spodní patro, domluvili jsme se už na klasických kovových - spodní zuby totiž nejsou téměř vidět (alespoň u mě), tak proč zbytečně vyhazovat peníze za keramická. Díky tomu rozdílu můžu zároveň obě varianty porovnat. Jaký je cenový rozdíl? Která více dřou dásně? A věděli jste, že s keramickými rovnátky zubař lépe odhalí případný zubní kaz?


Rovnátka keramická


Rovnátka kovová, zdroj obrázku



Cena
Začnu s tím, co vás možná zajímá nejvíc. Dost mě překvapilo, že cenový rozdíl mezi kovovými a keramickými rovnátky není až tak radikální. Cca 2 - 3 tisíce korun na jednom patře. Přičemž keramická rovnátka se dávají jen na několik prvních horních zubů - na ty, které jsou při úsměvu vidět. Na zbylých zubech mám rovnátka klasická kovová. Za horní patro jsem tedy dala zhruba 9 tisíc, na spodní (celé kovové) přibližně 7 tisíc. Přesné ceny si už nepamatuji. Každopádně do 20 tisíc byste se měli úplně v pohodě vejít.

Dření dásní
Keramická rovnátka mají takové pichlavé zobáčky na otevírání, když je potřeba přehodit drát... A přiznám se, že přesně tyhle zobáčky mě ze začátku dost mučily. Měla jsem propíchanou, bolavou pusu, brrr. Hodně mi pomohl vosk, který se pro tyto účely vyrábí. Každopádně pusa si nakonec zvykla a dnes o horních rovnátkách ani nevím. Totéž bohužel nemůžu říct o spodních - kovových. Ty sice ze začátku nedřely v takové míře, zato mají hrubší povrch a do dneška se mi stává, že mám rozedřenou pusu. Hlavně když v práci hodně mluvím, víc než obvykle, třeba při namlouvání pořadů do vysílání. Z toho se pak vzpamatovávám další tři dny. Takže bych řekla, že krom počátečních muk jsou k ústům rozhodně šetrnější rovnátka keramická.

Kazy
A co mě překvapilo, i když je to vlastně logické, je rozdíl při objevení potenciálních kazů. Správný zubař by vám měl dělat pravidelně rentgen zubů - jedině tak odhalí i malé, teprve začínající kazy. A tyto kazy na rentgenu nejsou přes kovová rovnátka vidět.

Nápadnost
Asi je zbytečné říkat, že kovová rovnátka jsou nápadnější :-). Jen bych ráda řekla, že ani ty keramická nejsou úplně neviditelná - minimálně drát bývá stříbrný. Vyrábí se i bílý, ale barva se z něj postupně sloupe a vypadá to děsně.


Ještě bych dodala, že rovnátka, která nosím, jsou samoligovací - to znamená, že nepotřebujete žádné barevné gumičky, mají vlastní otevírání. Jsou pohodlnější pro vás i pro zubaře (snadnější manipulace). Ať už se tedy rozhodnete pro kovová nebo keramická, rozhodně bych vám doporučila samoligovací, měl by to dnes už být standard ;-).

Pokud Vás zajímá víc, mrkněte na video ;-)


4 komentáře:

  1. ja som teda mala tie kovové aj na horných aj na dolných a samozrejme s farebnými gumičkami :D mala som to ešte asi od roku 2007 a vtedy ma vyšli dokopy obe 12 000sk :) len tie kontroly pravidelné vždy vyšli na nejakých 800sk a to mi len pozrela do úst a max. vymenila gumičky...prvé dni ma neuveriteľne boleli zuby, ako mi to všetko sťahovalo, šušlala som a ďasná som mala trošku odraté a keď mi dala aj mostík tak aj jazyk dorezaný...mala som ho cca 18 mesiacov a potom som na kontroly chodievala ešte asi rok a mám takú dlahu na nasadanie raz za čas :) každopádne jeden zub mi to zaradilo, iba ten mi trošku trčal a užívam si rovné zúbky :) stálo to za to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní strašidelně, klobouk dolů! Každopádně tolik peněz za kontroly? Za co? To nechápu, já neplatím nic... :-)

      Vymazat
  2. Ahoj,

    ke komu si, prosím, chodila? Vím, že už to není aktuální článek, ale marně hledám něco cenově přijatelného (ideál do 20tis. se vším).

    Děkuju moc za odpověď!:-) J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, rovnátka jsou pro mě aktuální stále (bohužel) :-) Chodím k Liborovi Balskému v Hradci Králové...

      Vymazat