8. října 2013

Orient na tisíc způsobů aneb taneční styly

Mysleli jste, že orientální tanec je jen jeden? Omyl! Existuje spoustu druhů, přečtěte si o těch nejznámějších...

Raks Sharki
Egyptský styl je nejčastější, který může divák na pódiích vidět. Sestavy mají pevně stanovenou choreografii, která obsahuje prvky baletu - často se tančí na špičkách a důležité je vzpřímené držení těla. Tanec může mít dlouhý nástup (v Egyptě na sebe nechává tanečnice čekat i několik minut), tanečnice nejčastěji začíná se závojem nebo Isis křídly, která se následně odhazují. Raks sharki často zahrnuje různé další styly - bubínky, beledi atd. - aby "ukázala co nejvíce".



Tribal
Spojuje orientální prvky, folklór, flamenco i balet. Vyznačuje se tím, že tanečnice je většinou stále na stejném místě. Specifické jsou měkké, pomalé a precizní tzv. hadí pohyby. Kostýmy bývají temné s kovovými ozdobami, tanečnice je výrazně temně nalíčená.

Orientální flamenco
Spojuje orientální tanec a flamenco, smyslnost východu a temperament jihu. Důležitá je dynamičnost, hrdost a výraz tanečnice. V tanci jsou typické podupy, víření sukní, točení, tleskání. Často se tančí s vějíři. Typickým kostýmem je šikoká řasená sukně a šátek přes boky. Kostým je nejčastěji v rudých barvách.


Saidy
Saidy je veselé, hravé a laškovné. Často se tančí s hůlkou, která je na jednom konci zahnutá. Hůlky mohou být i dvě. Tradičním kostýmem jsou dlouhé šaty a šátek přes boky.



Beledi
Beledi je tanec zralých žen, který klade důraz na životní zkušenost a výraz. Tradičním kostýmem jsou opět dlouhé šaty.

Khaleegy
Tanec vlasů - hlavní roli mají dlouhé vlasy tanečnice, která jimi různě pohazuje velkými oblouky ze strany na stranu. Tančí se skupinově a typickým kostýmem je dlouhá tunika.


Muwashahat
Elegantní až baletní provedení orientálního tance. Tanečnice zobrazuje příběh - tančí na zhudebněnou arabskou poezii.


Více o orientálním tanci na www.skupina-yasmin.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat