23. března 2017

Proč nechtít anorexii aneb vzkaz pro vyznavačky pro-ana blogů

Internet je plný pro-ana blogů. Mladých dívek, které mají extrémní štíhlost a anorexii za životní styl, nikoli za nemoc. Jak už jsem ale psala, nejvíc mě překvapilo, když jsem zjistila, že většina těchto pisatelek touží mít váhu pod zdravou hranicí, ale samy se jí ještě nikdy v životě nepřiblížily. Podle mého mini soukromého průzkumu má typická pisatelka blogu, které propaguje hladovění a anorexii, nejčastěji kolem šedesáti kilo. Má to svoji logiku, málokterý nemocný by si ve své nemoci liboval a málokterý člověk by se nechtěl uzdravit. Znovu se proto musím opakovat v tom, že většina těchto slečen vůbec netuší, po čem „touží“. Protože tohle skutečně nikdo nechce. Proč?


To, co nás holky hodně trápí, jsou vlasy. A ty moje padají po hrstech. Vlastně se po každém mytí divím, že mi na hlavě ještě něco zůstalo. Přiznávám se, že někdy pak sedím v koupelně na zemi, s ručníkem na hlavě, a brečím. I když jsem silná holka a nebrečím často, tohle mě dokáže zlomit. Než mě anorexie potkala poprvé, ve třinácti, měla jsem husté vlasy po zadek. Nikdy pak už nebyly jako dřív. Teď nosím vlasy nejčastěji v drdolu, abych je nemusela stále všude sbírat. Po zemi, po oblečení…

Na vlasy my holky slyšíme hodně. Ale je tu spousta dalších věcí…


  • -          Kromě vlasů to odnášejí také nehty. Neříkám to proto, že by mi na nich až tolik záleželo, ale člověk by nevěřil, jak moc je potřebuje pro běžné fungování. Když jsou nehty jako papír, citlivé na dotek, musíte být stále opatrní.
  • -          Je vám stále zima, nohy a ruce máte nonstop ledové. A nepamatujete jaké to je, když tomu dřív tak nebylo.
  • -          Kůže trpí. Chytá nezdravý našedlý nádech, tvoří se vrásky.
  • -          Postava vypadá v oblečení celkem přijatelně. Jakmile se ale svléknete, každý by odvrátil zrak. Vystupující kosti se nikomu "normálnímu" (zdravému) nelíbí.
  • -          Vaše tělo je daleko citlivější. Stačí silnější dotek a vznikají modřiny a podlitiny. Často i bez toho, aniž byste se někde praštili.
  • -          Spánek nejde… Tělo je neuvěřitelně vyčerpané, ale přesto nemůže spát. Noc je noční můrou. Večer jste přetažení a nemůžete usnout. A když se to povede, za tři hodiny jste vzhůru a už to opět nejde…
  • -          Spánek bolí. Když už se podaří konečně usnout, každá neuvážená změna polohy bolí. Všechno tlačí, vystouplá kolena jsou přecitlivělá na každý dotek. Pokud spíte na boku a položíte koleno na koleno, probudí vás ostrá bolest.
  • -          Nedokážete posoudit, jak vlastně reálně vypadáte. Ano, ostatní většinou říkají, že to není dobré. Ale vy nevíte. Nepřipadám si tlustá, ani vychrtlá. Prostě nevím.
  • -          Soustředěnost je velký problém. To co jsem dříve dělala hodinu, teď dělám i pět hodin.
  • -          Anorexie brání ženskému tělu, aby fungovalo, jak má. Přináší problémy s plodností.
  • -          Tělo je zesláblé a náchylné k různým virózám. Imunitní systém nefunguje tak, jak by měl.
  • -          Kosti řídnou a hrozí únavové zlomeniny.
  • -          Anorexie v pokročilejším stádiu přináší poruchy srdeční činnosti. Proto anorektičky nezřídka umírají na selhání srdce.


Milé pisatelky pro-ana blogů, skutečně po tomto toužíte? 

Žádné komentáře:

Okomentovat