11. května 2018

Výbavička pro miminko - co se mi osvědčilo a co je zbytečné


Tipů, co pro miminko potřebujete a co jsou naopak zbytečnosti, najdete na netu celou řadu. Jako těhotná jsem podobné články hledala neustále J. A fakt je, že si naprosto protiřečí – to, co je pro jednu maminku nezbytnost, je pro jinou úplná zbytečnost, která jen leží v koutě a zabírá místo. Jasně, spousta chytrolínů vám řekne, že miminko nepotřebuje nic, jen mámu, ale fakt je, že kupa věcí vám dokáže mateřství dost výrazně ulehčit. Jaké vylepšováky se osvědčily nám?  



Plíny, plíny a zase plíny

Tuhle radu jsem četla už v těhotenství – látkových plín je obrovská spotřeba, a to i když na přebalování používáte jednorázovky (a já fakt nejsem typ, co by jen uvažoval o „látkování“). A můžu to potvrdit. Do shánění plínek se zapojila i moje maminka – tak se mi jich doma nakonec neplánovaně sešlo přes padesát. Chytala jsem se za hlavu, co s tím budu probůh dělat? A víte co? Všechny je maximálně využiju a aspoň nemusím denně prát J. Dávám je do zavinovačky, hnízdečka, pod bradu při krmení, do kočárku, na přebalovák, podkládám hlavičku na kojícím polštáři… Je zkrátka pohodlnější vyprat plínku, než prát celou zavinovačku J. A malá je pořád v čistém ;-).

A kde koupit?
Bohužel, sehnat kvalitní plíny není dnes vůbec jednoduché. Mně se nejvíc osvědčily mušelínové pleny a ty ze zahraničního e-shopu George. Špatné nejsou ani z Lidlu, ty už jsou ale o dost hrubší. Jinak je to katastrofa :-/. Při pokusu ušetřit jsem objednala deset kusů výrobce LTZ Libštát a je to děs – jsou jako struhadlo a průhledné jako gáza. A nejdou ani pořádně vyžehlit :-/.



Koš na pleny

Speciální koš na smradlavky jsme koupili „až“ po čtrnácti dnech používání klasického koše (píšu až, protože těch čtrnáct dnů bylo opravdu náročných). Každou pokaděnou plínu, než jsem ji hodila do koše, jsem dala do svačinového sáčku a poctivě zauzlovala. A víte co? Stejně to na konci dne bylo jako biologická zbraň. Takže muž nelenil a okamžitě objednal odpaďák přímo na plínky. A od tý doby nemusí každý den k popelnicím J.



Monitor dechu

Pro někoho zbytečnost, pro nás jedna z věcí, o které jsme měli jasno hned od začátku. Našemu kamarádovi monitor zachránil miminko, které z ničeho nic přestalo dýchat. Stačilo přitom jen malou vzít a klepnout po zádech – lekla se, začala brečet – a tedy i dýchat. Zároveň ale monitor bereme s rezervou, často se stává, že se rozhouká a jde o planý poplach. I když přiznávám, že když mi malá konečně po hodině svíjení se kvůli bolestem bříška usnula a vtom ji probudil alarm, myslela jsem, že ten krám hodím z okna J. Ale rozhodně bych ho přes všechny nevýhody pořídila/půjčila znovu.  



Vanička Shnuggle

Aneb jak říkáme my s mužem, vanička „štrůdl“ J. Když jsme ji objevili a četli všechny ty nadšené recenze, rozhodl muž, že ji taky nutně potřebujeme J. Tak jsme ji koupili i přesto, že jsme už měli obyčejnou vaničku. Bohužel, asi jsem první nespokojený rodič se „štrúdlem“, protože je to katastrofa. Pro větší děti, které už umí držet hlavičku, je nejspíš vážně fajn, ale po našich zkušenostech nám připadá pro novorozence absolutně nevhodná. Malá se nám do vaničky velmi špatně dávala a ještě hůř vyndávala – a během koupání jsme jí neustále museli jistit hlavičku, která jí ve svislé poloze padala dolů. Při koupání ve dvou to ještě šlo – jeden vaničku naklonil dozadu a druhý vyndal miminko. Ale když jsem Nýnku koupala sama, byl to jeden velký stres. Takže „štrůdl“ letěl do kouta a pokorně jsme se vrátili k naší původní „neznačkové“ vaničce. A je to úleva jako blázen. Vlastně – jedno využití „štrúdl“ má – začala jsem ho používat jako lavor na prádlo. Neberte to, lavor za osm stovek :-D.   



Dezinfekční ubrousky

Dezinfekční ubrousky jsem objevila v porodnici, kde jsme s nimi dezinfikovali přebalovací pult. A velmi rychle jsem zjistila, že je potřebuju domů J. Ubrousky okamžitě ničí bakterie, jsou napuštěné alkoholem, který se ale velmi rychle vypaří. Používám je třeba na stůl, kuchyňský dřez, ale jsou super například na mobil, na který člověk pořád sahá – a pochopitelně si hned po tom neletí umýt ruce, že jo J. Přitom se často mluví o tom, že právě mobil je horší semeniště než houbička na nádobí. Jo, uznávám, trochu to dezinfikování hraničí s úchylkou :-D.



Sterilizátor

Další super věc na hygienu. Je to přitom obyčejná parní nádobka, která se dá na 6 minut do mikrovlnky. A právě tahle vychytávka ušetří čas a zjednoduší používání lahviček. Nemusíte nic vyvařovat, prostě to jen strčíte do mikrovlnky a o víc se nestaráte.

Lahvička

Každý mi říkal, ať lahvičky rozhodně nekupuju, přece se předpokládá, že budu kojit. Jenže člověk nikdy neví a stejně bude v budoucnu nějaká ta lahvička potřeba, tak proč ji pro jistotu nepořídit předem? Osobně jsem byla nejdřív pro to, ji nekupovat, muž mě ale přesvědčil o opaku, a byla jsem mu za to neuvěřitelně vděčná. Sice malou od začátku kojím, ale protože je to lenoch a moc se jí nechce jíst, dokrmuju ji ještě lahvičkou, protože nám začala nebezpečně ztrácet na váze. Proto jsem byla po návratu z porodnice moc ráda, že lahvičku doma máme. Pořídili jsme konkrétně Medelu a Tommee Tippee. Obě jsou pro kojené děti, uzpůsobené tak, aby miminka neztratila sací reflex. A věřte, že je to daleko pohodlnější než dokrmování stříkačkou, se kterou se naše Nýnka prala kolikrát i hodinu.

Ohřívačka lahví

Další věc, kterou jsme pořídili od známých na popud manžela (co já bych si bez něj počala). A je to super pomocník (ohřívačka i manžel). Strčím dovnitř lahev (do ohřívačky :-D), malou nakojím a mám připravený „druhý chod“ v teplotě, která je akorát. Ohřívaček jsou navíc plné bazary, tak není potřeba utrácet za novou. Nicméně chápu, že pro maminky, které plně kojí, je to zbytečný krám J.    

Nutrilon, Sunar apod. – kdyby náhodou  

Kamarádi, zasloužilí rodiče, nám poradili, že je dobré mít pro jistotu doma náhradní výživu. Pro případ, že prostě přijdete o mlíko, nebo se zkrátka stane něco jiného a miminko křičí hlady. „A věř, že tyhle věci se zásadně stávají v noci, kdy jsou všechny obchody zavřené,“ říkala kamarádka, která má bohužel osobní zkušenost. Koupili jsme proto předem Nutrilon – z jediného důvodu – byla to jediná značka, která prodávala i malé cestovní balení J. A opět jsem za něj byla vděčná – v porodnici Nýnka dostávala příkrm (shodou okolností úplně stejný Nutrilon) a my jsme po propuštění nemuseli nic shánět.  

Přebalovací pult

Někde jsem četla, že přebalovací pult je zbytečný kus nábytku, se kterým si jen koledujete o to, aby vám z něj spadlo dítě. A já si říkám – to jako někdo myslí vážně? Skutečně by někdo nechal dítě bez dozoru na přebalováku? Osobně si takovou situaci neumím představit – i kdybych měla miminko při nejhorším vzít a položit na zem. Pro mě je přebalovací pult úžasný pomocník. Nejenže se nemusím nikde hrbit nad postelí, ale hlavně mám vše stále připravené – nemusím nikde rozkládat podložku, běhat po krém, ubrousky… všechno potřebné mám při ruce. A taky je to pro mě úložný prostor navíc – a úložných prostor nikdy není dost J. Většina přebalováků, co jsem viděla, byla použitelná i do budoucna. Ten náš jde třeba předělat na psací stolek (ať žije Ikea), často se pak dají využít jednoduše jako komoda.



Jednorázové přebalovací podložky

Jelikož naše princezna dělá velmi ráda a často na přebalováku vodotrysky – vždycky se jí povede vychytat ten moment, kdy sundám starou plínu a novou ještě nestihnu nasadit – tak nevím, kolik bych musela mít látkových podložek, abych je vůbec stíhala prát a sušit. Proto nedám dopustit na ty jednorázové. Protože je to ale celkem drahá sranda (jeden vodotrysk vyjde zhruba na deset korun :-D), začala jsem je stříhat na čtvrtiny. Čtvrtinu podložky má prcek pod zadečkem a problém je vyřešený J.

Bodyčka, bodyčka a zase bodyčka

Už v nemocnici nám domlouvali – „strojte své miminko jako miminko“. Musela jsem si nechat tuhle větu přeložit, protože jsem moc neměla tušení, co tím chtěl básník říci. A výklad zní: strojit bodyčka, dupačky, overálky, ale rozhodně ne „dopělácké“ věci jako džíny a jiné těsné kalhoty – mohlo by se to negativně projevit na vývoji kyčlí. Zatímco kamarádky nedají dopustit na pyžamové overálky, já mám nejraději bodyčka, ke kterým naší Nýnce dávám jen ponožky – stejně je totiž většinu času přikrytá dečkou a když spí, je v zavinovačce. Navíc máme okna orientovaná na západ a nemáme klimatizaci, takže už teď na jaře tu bývá dost teplo. Jako zbytečnost proto považuji hlavně trička v pidi velikostech (vyhrnují se) a logicky taky boty J. Chápu, že jsou děsně roztomilé a někdo prostě neodolá, ale mě připadalo zbytečné je (ruku na srdce – jen kvůli fotce) kupovat.




A co vy? Co je podle vás dobrá vychytávka a co zbytečnost?

1 komentář: