21. ledna 2019

Stravování v Americe


Z většiny věcí a fungování jsme byli v Americe nadšení. Co mi ale naopak vůbec nevyhovovalo a na co bych si rozhodně nezvykla, bylo zdejší jídlo. Američané moc nemají ve zvyku vařit doma, jídlo si většinou domů kupují hotové nebo jedí po restauracích. Nutno zároveň říct, že ingredience jsou tu dost drahé, takže vaření doma není zrovna cenově výhodné.



Typická Amerika :-), Národní park Zion, foto: Lukáš Hamerník

Celá situace kolem jídla na mě působí dost nemotivačně až depresivně. Nejlevnější možností, jak se v Americe najíst, jsou skutečně fast foody. Skoro mi připadá, že člověk s malou výplatou si žádné jiné jídlo ani dovolit nemůže. 

Nejznámější klasikou pro nás Čechy je určitě „Mekáč“. Mezi českým a americkým Mekáčem je však propastný rozdíl. Pokud budete přepočítávat ceny, nepotěší vás, že ten zaoceánský je dražší. A hlavně – zatímco u nás je Mekáč většinou hezká nová restaurace s poměrně bohatým výběrem, kde se dá i celkem rozumně najíst, v Americe čekejte hodně jetý interiér, spoustu pobudů a hlavně – hamburgery, hamburgery a zase hamburgery. O nějaké tortile nebo salátu si můžete nechat jen zdát. Kromě McDonaldu jsou pak v Americe velmi rozšířená rychlá občerstvení s mexickou kuchyní – hodně levný a přitom celkem chutný je například Taco Bell.

Pak máte samozřejmě možnost zajít do klasické restaurace. Tady ale počítejte s daleko vyšší částkou na útratu. Přestože se vydáte do průměrného obyčejného podniku, počítejte, že za jídlo pro dva necháte v přepočtu zhruba tisícovku. Nezbytné je nechat dýško, a to 15 – 30 % ceny. Nezaplacení dýška je obrovské faux pas, jako kdybyste odešli bez placení. Ovšem pozor – některé podniky si dýško (tzv. „tip“) účtují samy automaticky, najdete ho už na sečtené účtence.


Výhodou amerických restaurací je, že si nikde nic neúčtují za vodu :-)

Abychom ušetřili a neztráceli čas vysedáváním po restauracích, hodně jsme taky nakupovali v supermarketech. Výhodné jsou například Family Dollar, Dollar General nebo tolik profláknutý Walmart, který se dá zbožím přirovnat k našemu Tescu. Dá se tu nakoupit velmi levně, až na jeden zásadní problém, který jsme řešili celý náš pobyt v Americe – totiž chleba. Obecně na českém chlebu nijak nelpím a sním skoro všechno, nikdy mi třeba nevadily chorvatské veky, které mají být chlebem. Ovšem problém je, že naprostá většina pečiva je v USA sladká. Ne nasládlá, ale fakt sladká. Sehnat neslazené pečivo je malý zázrak. Američané si obecně libují ve sladké chuti a sladí všechno – salámy, maso, prostě všechno. A aby toho nebylo málo, používají ve velkém lacinou náhražku klasického cukru – kukuřičný sirup. Je třikrát sladší než cukr, třikrát levnější a taky má divný „ocas“. Sladí se jím všechno, chleba, zmiňované salámy i pití. Proto si někteří Američané neváhají připlatit za evropskou Cola Colu, která je na rozdíl od té pro americký trh slazená klasickým cukrem, nikoli touto podivnou náhražkou.


Jídlo tu vypadá trochu jinak, než jsme zvyklí :-D 


Diner v centru Hollywood Highland, Los Angeles


Nejstarší funkční McDonald na světě, Los Angeles


Homerova kobliha v zábavním parku Universal Studios, Los Angeles

Žádné komentáře:

Okomentovat