30. října 2014

Aby šperky zůstaly jako nové

Konečně jste ho dostaly? Vytoužený prstýnek nebo krásné náušnice? :-) Pojďte se mrknout, jak se o šperky starat, aby jejich krása vydržela. Některé zásady jsou známé (jako například, že se šperky nemají rády s parfémem), jiné už méně. A věděli jste, že šperk nejlépe vyčistí saponát na nádobí? ;-)



Šperkovnice
Důležitou zásadou je správné skladování. Šperky bychom měli uchovávat v originálních krabičkách nebo ve šperkovnicích. Taky je před cvičením vždycky odložíte do kabelky? :-( Nejhorší je, pokud je váš prstýnek nebo náušnice v kontaktu s jinými šperky. Daleko víc se pak opotřebovávají.




Čištění
Čištění šperků dokáže hotové zázraky. Nejjednodušší varianta je použití teplé vody, saponátu na nádobí a měkký kartáček. K sehnání jsou ale i speciální roztoky nebo vata, která vám ze zčernalého stříbra vytvoří kousek, který vypadá opět jako nový. Šperky vám vyčistí i někteří výrobci. Např. v Eppi.cz to dělají bezplatně.
Naopak nikdy bychom šperky neměli čistit zubní pastou nebo chemickými prostředky. Pozor také na gumové či latexové rukavice, ty šperk připravují o lesk. 

Noste je často
Pokud si krásné šperky šetříte na "speciální události", je to blbost. Čím častěji je nosíte, tím víc jim prospíváte. Kontakt kovu s pokožkou totiž zabraňuje tomu, aby šperk časem zašel. 

Kosmetika a parfémy
Nejspíš víte, že kontakt šperků s tělovou kosmetikou není zrovna ideální. Mezi kosmetickými procedurami a nasazením šperku by měla být aspoň deset minut pauza. Nejhorší jsou parfémy, mýdla a tělové spreje. 


Teorii bychom měli, ale praxe bývá složitější. Ráno je každá minuta drahá a tak často kontakt parfému se šperky neřešíme. Můj největší "hřích" je, když všechny šperky před cvičením sundám a všechny dohromady hodím do malé kapsičky kabelky, kde se pak nepěkně odírají. Taky to tak máte? :-) 

1 komentář:

  1. Osobně čistím šperky v lázni s ultrazvukem, kterou máme v práci. Prstýnky, řetízky, cokoliv z kovu a bez kamínků. ty by mohly vypadat. Funguje to výborně. Terka

    OdpovědětVymazat