8. února 2019

Tipy na cestu do USA - co s sebou a na co nezapomenout

Co je potřeba zařídit před cestou a na co nezapomenout? Záleží, co máte přesně v plánu, do jakých končin míříte a jak dlouho se v Americe zdržíte. Tady je pár dalších tipů a postřehů:


  • Před cestou do USA je potřeba vyplnit formulář ESTA, což ale většinou každý, kdo se sem chystá, ví J
  • Pokud se chystáte v Americe řídit, zařiďte si před cestou mezinárodní řidičský průkaz. Je to sice jen taková vtipná papírová knížečka za pár desítek korun a moc se nekontroluje, ale je zbytečné kvůli tomu riskovat problémy :-). 
  • Připravte se na časový posun - je to pro tělo celkem šok, proto se vyplatí se postupně připravovat předem. Pokud vám to povinnosti dovolí, choďte už před odletem spát později v noci a vstávejte o to déle - to je příjemná příprava, ne? :-) 

Monument Valley není státní park, spravují ho indiáni, takže tu neplatí vstupní pas America the Beautiful Annual Pas. Byla by ale obrovská škoda ho vynechat, pro nás to byl jeden z největších zážitků - osobně jsme tu třeba zažili daleko větší wow efekt než v Grand Canyonu :-) 
Foto: Lukáš Hamerník
  • Pokud budete navštěvovat více amerických parků, určitě se vám vyplatí koupit pas America the Beautiful Annual Pas - pas platí ve všech státních parcích (pozor, ne všechny parky jsou ale státní) a stačí jeden pro celé auto (nehledě na počet pasažérů). Pas mohou vlastnit dva různí lidé, proto se s nimi na internetu vesele kšeftuje :-). 


Nespěchejte. Mít našlapaný plán od rána do večera není podle nás úplně správná volba. Třeba na Universal Studios v LA se vyplatí vyčlenit si celý den - nebudete litovat :-). 

  • Podobnou vychytávku nabízejí i města - pokud se chystáte ve městě na více atrakcí, zvažte Go Card. Pořizovací cena je sice raketa, ale pokud si chcete pobyt opravdu užít a chystáte se na drahé atrakce jako jsou Universal Studios, tak se vyplatí.  


Pacific Park, Santa Monica Pier, Los Angeles
Pokud se v LA chystáte navštívit filmová studia, zábavní parky a další atrakce, vyplatí se vám koupit si Go Card.
  • Pokud poletíte s americkou společností, nejspíš vás cestou tam bude čekat kontrola před nástupem do letadla - čekejte otázky typu jak dlouho se zdržíte a co budete v Americe dělat. Proto je dobré mít po ruce nějaké informační materiály, průvodce, případně vstupenky jako důkaz (ty se vám budou velmi hodit i po příletu na imigrační kontrole). 
  • Nenechte se zmást cenami zboží – ty se totiž uvádí bez daně, přičemž daň se v jednotlivých státech liší.
  • Bez kreditní karty ani ránu – debetní karta v USA nikoho nezajímá, naopak kreditky tu mají dveře otevřené. Dá se s nimi platit téměř všude, proto není potřeba vyměňovat mnoho peněz.
  • Zároveň je ale Amerika s platbou kartami oproti Evropě dost pozadu. Na bezkontaktní platby rovnou zapomeňte. Málokterý terminál po vás navíc chce pin, proto se vlastnictví karty většinou ověřuje a porovnává s dalšími doklady – ideálně pasem.
  • Pokud ale budete přece jen potřebovat vybrat peníze, využijte tzv. cashback - z kreditky si můžete vybrat přímo u obchodníka při placení u pokladny. Vyjde to daleko levněji, než si vybírat peníze v bankomatu.
  • Nezapomeňte na redukci do zásuvky.
  • Při cestování nám velmi přišla vhod stará dobrá papírová mapa – člověk se ve srovnání s navigací daleko lépe orientuje v prostoru. Nehledě na to, že máte záložní řešení, když vám selže technika J
  • Připravte se na možné velké teplotní rozdíly – pokud se vydáte na delší roadtrip, je dost možné, že zažijete teploty nad třicítkou v LA, ve Vegas nebo v Death Valley, naproti tomu ve výše umístěných parcích ranní teploty sahají k nule. 
  • Dávejte si pozor, v jakých lokalitách se ve velkých městech pohybujete. Do některých končin není radno se vydávat ani během dne, natož po setmění (v LA třeba Compton nebo Watts). Nemyslím, že by se tam člověk cíleně vydával, spíš tam může "omylem" zavítat při cestování hromadnou dopravou.  
  • Rada, ze které nám běhal mráz po zádech - pro případ přepadení je dobré mít v kapse stále pětidolarovku. Dáte ji lupiči a on s velkou pravděpodobností uteče - a vy nepřijdete o celou peněženku a hlavně o doklady. 


Lístky do Antelope Canyonu jsme nesehnali, tak jsme na radu slovenských kolegů turistů na tajňačku vlezli sem - do Waterhole Canyon :-). 

  • Nepodceňte vstupné předem - na některá místa musíte mít lístky s velkým (i několikaměsíčním) předstihem - třeba na Alcatraz nebo do Antelope Canyon. 


I nákup lístků na Alcatraz jsme celkem podcenili :-). I když jsme lístky kupovali měsíc a půl předem (byl to jediný pevný bod v našem plánu), museli jsme koupit dvojnásobně drahé kombinované vstupné, kde byl kromě známé věznice i ostrov Angel Island - jiné lístky už k dispozici nebyly :-) 



Máte ještě nějaké další tipy na cestu do USA? Hoďte je klidně pod článek ;-) 

1 komentář:

  1. PokerStars Casino | JamBase
    The 진주 출장안마 PokerStars 경상북도 출장샵 online poker room has a new VIP 안동 출장안마 program, 영주 출장샵 just as a new player rewards you with a welcome package. The program allows you to 부천 출장샵 play online poker games for

    OdpovědětVymazat