11. října 2019

Jak na akné a mastnou pleť


Nedávno jsem dostala dotaz na nejlepší make-up pro mastnou pleť. Kontaktovala mě paní, která je ze své pleti už úplně nešťastná – ať dělá, co dělá, po půl hodině se leskne jako diskokoule. Rozhodně nejsem žádná kosmetička ani chemik, ale zároveň jsem několik odbornic vyzpovídala, protože sama s mastnou pletí bojuju léta. Nicméně stále se to snažím brát jako pozitivum – moje maminka vždycky říká, že se nám mastňoušům aspoň nebudou tak brzy dělat vrásky a taky že je ten boj pořád menší zlo než boj s vysušenou pletí s šupinkami.



Osobně bych řekla, že základ je péče, dekorativce patří až druhé místo. A pokud se pleť tak šíleně brání neustálou tvorbou mazu, možná děláme něco špatně. Proto bych se ráda podělila o to, co pomohlo mně. Neznamená to, že by se mi pupínky už nikdy neudělaly (jednou měsíčně se mi pleť vždycky úplně zblázní, přírodu člověk jen tak neoblbne) a pleť se najednou přestala mastit, ale je to nesrovnatelně lepší… Zároveň vám napíšu i produkty, za které dám ruku do ohně nebo které aspoň momentálně používám.


Micelárku do koše

Micelární voda je hitem posledních let – aby ne, najednou dostanete kouzelnou vodičku, která vám z obličeje bez drhnutí dostane i voděodolný make-up. Jenže – kosmetičky micelárku často přirovnávají k saponátu. Chcete si dávat na obličej saponát? Asi ne, že jo. Dlouho jsem to řešila tak, že jsem se odlíčila micelárkou a opláchla si obličej vodou, aby mi nezůstávala na kůži. Jenže problém je ten, že micelární voda stáhne nejenom líčení, ale i ochrannou vrstvu vaší pleti. A pleť se pak brání dalším mazem… Potom, co jsem micelárku úplně vysadila, se mi obličej skutečně velmi zlepšil. Odbornice říkají, že micelárka je dobrý SOS produkt, když nemáte čas – ale maximálně jednou až dvakrát do týdne.
Můj svatý grál: čistící gel myClarins RE-MOVE – čistím s ním všechno včetně očí a zatím mi žádný jiný produkt nedokázal líčení sundat tak dobře

Zdroj obrázku


3 kroky čištění - mokré čištění, tonizace, hydratace, amen 

Nemusí to být zrovna legendární tři kroky čištění pleti od Clinique (upřímně řečeno mi jejich tři kroky moc nevyhovují). Nicméně po čistícím gelu vysuším pleť odličovacím ručníčkem, který odstraní případné zbylé nečistoty. Pak by mělo následovat tonikum, které připraví pleť na další krok a odstraní mrtvé buňky (exfoliační tonikum). Otázka, která se neustále řeší, zní: tonikum s nebo bez alkoholu? Příznivci alkoholu argumentují, že alkohol dezinfikuje a potlačuje vznik akné. Odpůrci namítají, že alkohol vysušuje pleť a ta se brání další tvorbou mazu. Obojí zní logicky. Standardně proto alkoholové tonikum nepoužívám, dávám ho jen na případné výsevy akné.
Co momentálně používám:
LVLY – medové tonikum (mají v DM drogeriích za pár korun)
Alkoholové: ORIGINS Zero Oil Pore Purifying


Zdroj obrázku

Zdroj obrázku

Matující krém jako cesta do pekel?

Mastná pleť bývá paradoxně často dehydratovaná. Právě proto se „zavlažuje“ sama. A čím víc ji vysušujeme a chceme se mazu zbavit, tím víc se naopak mastí. Matující krémy bývají málo hydratační a taky většinou obsahují silikon nerozpustný ve vodě (dimethicone – to je právě to, co nám tu pleť tak hezky vyhladí a zmatní). Nejsem chemik, ale silikon pleti nedává vůbec nic. Vytváří bariéru, díky které se nám do pleti sice nedostanou nečistoty, ale může pleť i zbytečně zanášet. Ideální je lehký gelový krém bez silikonů, který dostatečně hydratuje.
Můj svatý grál: Missha Super Aqua Snail Cream

Zdroj obrázku

Make-up pro mastnou pleť

Konečně se dostávám k jádru věci J. Pokud je pleť hodně problematická, zbytečně bych ji denně nezatěžovala make-upem. Neděste se, jen ho zkuste vyměnit za BB cream. Za opravdový BB cream,  nikoli ty z drogerie. Blemish Balm Cream vznikl na východě jako produkt dermatologů. Jde o léčivý krém, který měl hojit jizvy. Vynikající je i na akné. Za mě je nejlepší značka Skin79, která prodává i samotné vzorky (https://www.bb-cream.cz/). BB creamů mají několik a abych řekla pravdu, moc mezi nimi nevidím velký rozdíl. S žádným určitě nešlápnete vedle. BB creamy jsou hodně světlé, ale zároveň se hezky přizpůsobí pleti. Také zakryjí drobné nedokonalosti.
Pokud ale jde o klasický make-up, za mě jsou jednoznačně zatím nejlepší objevy:
Estée Lauder Double Wear – nicméně jen je dost hutný a nevhodný na denní nošení (ale je to fakt držák)
Fenty Beauty Pro Filtr Soft Matte – s tímto make-upem mi pleť vydrží nejdéle matná

Zdroj obrázku

Make-up není ke krytí akné…

…k tomu by měl být korektor, který se dává až na make-up a nejlépe ho zapracujete do pleti „ťupkáním štětcem“ – alespoň se mi to tak nejvíc osvědčilo J. Celkově bych ale řekla, že menší zlo je prosvítající pupínek, než šílené vrstvy korektoru, které jsou patrné na první pohled.
Momentálně používám: MUFE HD korektor

Zdroj obrázku

Pudruju, pudruješ, pudrujeme?

Přiznám se rovnou, že nejsem fanoušek pudru. Asi to bude znít divně, ale připadá mi to jako zbytečná věc (je to jen můj individuální laický pocit, žádné dogma). Když použiju kvalitní matující make-up, nemám už potřebu se přepudrovávat. A během dne? Hrozně se mi ta představa protiví – zmastí se vám obličej a vy na to plácnete barevný (nebo bezbarvý) prášek. Takže k večeru máte na obličeji šílenou vrstvu prášku s vaším mazem. Uáááá, fuj, parádní semeniště pro další pupínky! 
Osobně nedám dopustit na matující papírky. Vyzkoušela jsem řadu značek, ale našla jsem jen jednu, která mi opravdu vyhovuje – Mary Kay. Jejich matující papírek je skutečně silnější papír a ne poloprůhledný igelit jako u těch z drogerie, kterých musím použít alespoň pět. Jeden papírek od Mary Kay mi perfektně zmatní celý obličej. Používám je všude, venku i doma. Je to můj svatý grál J

Zdroj obrázku


Uf, to bude asi všechno, co mě napadá J. Pleť je pochopitelně individuální a co funguje mně, nemusí fungovat vám… ;-)  

Žádné komentáře:

Okomentovat