9. září 2019

Jak zastavit padání vlasů - update 2019

Moc vás zdravím,
ať už jste na můj blog zavítali náhodně nebo jste jeho pravidelnými čtenáři :-). Úplně nejvíc dotazů, které mi od vás chodí na mail, je ohledně padání vlasů. V minulosti jsem se mu na blogu dost věnovala, protože mě v průběhu života dokáže pěkně potrápit. Nicméně už je to nějaký čas, proto jsem se rozhodla pro update - podělím se s vámi o to, co mi (opakovaně) nejvíc zabralo a čím vším můžete počet vlasů ve výlevce, na podlaze, v umyvadle, prostě všude... zmírnit. Ale taky na co si dát pozor, abyste neměli zbytečně vysátou peněženku.



Bohužel vím, o čem mluvím

Nejsem lékařka, ale myslím, že jestli toho o něčem vím fakt dost, tak je to padání vlasů. Bohužel s ním v různých fázích života bojuji neustále. Největší šok přišel v mých 14-ti letech, kdy mě anorexie připravila o bujnou hřívu po pas. Tady pochopitelně nezafungovalo nic jiného než to, že jsem postupně znovu začala jíst. Takže pokud vám hodně padají vlasy, může to být i tím, že držíte dietu nebo nedostatečně či nekvalitně jíte. Jakmile se tělo přepne do "šetřícího" módu, jdou vlasy do háje jako první. Je to logické - tělo je k přežití nepotřebuje.

Nejčastěji se ale na mých vlasech podepisoval stres a roční období - jaro a podzim, kdy se mění srst zvířat. Ať se nám to líbí nebo ne, zkrátka do přírody patříme a jen tak ji neobelstíme. Nicméně díky těmto obdobím se mi podařilo vypozorovat, co mi nejvíc na padání vlasů funguje a co je "tutovka". A tím pádem jsem bez následků přežila i děsivé padání vlasů po porodu :-).

Je to individuální, ale...

Je ale nutné zdůraznit, že všechno je individuální. Co pomohlo mně, může pomoci i vám. Ale nemusí. Jako poslední novou kosmetiku jsem zkoušela LR - absolutně bez účinku. Ale prý jsou normálně lidé nadšení - i když - přesvědčovala mě o tom zástupkyně firmy, takže je nutné to brát s velkou nadsázkou :-D. Kamarádce po porodu pomohla sada na vlasy od Yves Rocher, jiná kamarádka má po ozařování velmi dobrou zkušenost s Redkenem. Pokud vás padání vlasů trápí prvně, možná vám bude stačit úplně obyčejný Biosil (doplněk stravy) nebo nějaké bylinkové sérum z lékárny. Já už bohužel musím sáhnout po něčem silnějším.


Kdo si počká...

Je důležité taky říct, že žádný produkt (bohužel, bohužel, bohužel!) nezabere hned. Musíte u něj poctivě vydržet několik měsíců, i když se to zdá nekonečně dlouhé a máte pocit, že do té doby zplešatíte. Moc dobře to znám. První výsledky můžete očekávat za dva až tři měsíce. Když to jde ideálně, tak už za 6 týdnů. Ale ne dřív. Pokud narazíte na produkt, který vám slibuje hřívu do týdne, nebo případně i do měsíce, mějte se na pozoru. Většinou z vás chtějí jen vytáhnout peníze. Taky jsem takhle naletěla. (Člověk tomu prostě chce věřit, i když tuší, že je to blbost.)


Co mi nejvíc zabírá

Konečně se dostávám ke konkrétním produktům. Pokud to jde (pokud třeba nekojíte), je ideální vlasy nastartovat zevnitř i zvenčí.
Co se týče potravinových doplňků, podrobně jsem sledovala složení těch, které na trhu máme. Jednoznačně nejlépe z nich vychází Revalid, který má jako jediný potvrzený účinek klinickými testy. Více o doplňcích stravy pro krásné vlasy najdete tady. Zároveň mi kožní lékařka radila k tabletkám brát extra navíc zinek - kterého je ve všech doplňcích zbytečně málo a měl by padání vlasů pomáhat zastavit.

Nejlepší kombinace zevnitř: Revalid + zinek

Mezi kosmetickými přípravky mám dva svaté grály. Prvním je sada Nioxin - obsahuje šampon, kondicionér (který se dává i na pokožku) a sérum. Tahle kosmetika dokonce v Americe dostala ocenění jako nejúčinnější proti padání vlasů. Má to ale háček - aby to skutečně fungovalo, musí se to používat co nejčastěji. Ideálně denně. Více o Nioxinu naleznete tady.


Druhý produkt, který mi teď zachránil vlasy po porodu, je sérum Renokin - i když ta cena není moc přívětivá, je nejvýhodnější nakoupit rovnou 3, alespoň já ho sehnala v akci 2+1. Podle kožní lékařky, ke které jsem s vlasy chodila, je to to nejlepší, co můžete na našem trhu sehnat. 



Pumpněte pojišťovnu

Platíme si zdravotní pojištění, tak toho využijme :-). Pokud vás problém s vlasy trápí už delší dobu, neváhejte a naklusejte ke kožnímu lékaři. Ten vám může předepsat vitamínové injekce nebo tzv. "sněžení" - což je léčba tekutým dusíkem. V ordinaci vám nastříkají tekutý dusík na problematické partie vlasové pokožky, nejčastěji na celé temeno hlavy. Dusík pokožku prudce ochladí, cévky se stáhnou, poté roztáhnou a vlasová pokožka se prudce prokrví - tedy dostane výživu. Procedura nijak nebolí, jen chladí, citlivější jedinci mohou cítit slabé štípání. Celé sněžení se opakuje většinou desetkrát, pravidelně po několika dnech. Proceduru hradí pojišťovna, kromě času vás tedy nic nestojí.

Jak vlasům ještě výrazně pomoci

Zamyslete se, co ještě pro své vlasy můžete udělat. Nejvíc jim ubližuje odbarvování a žehlení. Vím, že napsat neodbarvujte je a nežehlete je nemá moc význam. Jsme na to tak zvyklé a bez těchto úprav se většinou necítíme dobře. Proto zkuste vymyslet alternativu. Pokud denně žehlíte, zvažte permanentní narovnání - je to daleko menší zlo a vlasy vám za to poděkují. Pokud odbarvujete, zkuste to jinak - jedna z mých kamarádek přestala opakovaně chodit na melíry a nechává si dávat už jen přeliv - a je to obrovská pozitivní změna. Mezi další zásady, které dodržuji, patří, že se nebarvím doma. Vždycky to nechám na kadeřnici, protože barvám z drogerie nevěřím. Stejně tak moc nevěřím kosmetice z drogerie a raději investuji do té profesionální. Chemii jsem měla naposledy na gymnáziu a podle složení nepoznám, co všechno jsou silikony a sulfáty. Nejlepší zkušenosti mám s  WellouKérastase a Alternou. Tyto značky umí vlasy krásně uzdravit z nejhoršího (tedy co se týče kvality vlasů, nikoli padání). A pokud chcete jít cestou úplně bez silikonů a sulfátů, je tu možnost vyzkoušet přírodní kosmetiku.

To je asi vše, o co jsem se chtěla podělit :-). A budu ráda, když se podělíte i vy se mnou. O své názory, postřehy, zkušenosti. Napsat mi můžete do komentářů nebo klidně i na e-mail ;-).
Vaše Markéta
marketa.hamernikova@email.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat