9. února 2015

Film tip: Podivný experiment

Kdo je pacient a kdo je lékař? Kdo je duševně chorý a kdo je zdravý? Hranice je tenčí než si dokážeme představit.

Mladý lékař Edward přichází na konci 19. století do děsivého ústavu pro choromyslné, odříznutého od okolního světa. Šéf lékařského týmu Dr. Lamb je však překvapivě zastáncem osvíceneckých metod. Místo mučení, bičování, "léčbou" proudy ledové vody nebo elektrošoky preferuje vstřícnost, vzájemný respekt, snaží se pacientům navrátit důstojnost. Ovšem nic není tak růžové, jak se zdá. Krásná pacientka Eliza mladého lékaře neustále nabádá, že musí utéct, protože mu hrozí velké nebezpečí. V ústavu umírají lidé a nevypadá to jako náhoda. Do toho všeho Edward objeví děsivou skutečnost - pacienti ovládli ústav a skutečný personál je uvězněný ve sklepení. Kdo zastupuje dobro a kdo zlo? Nic není jednoznačné.


Zdroj: www.csfd.cz

Drama ve filmu se neustále stupňuje, napětí je tu od začátku do konce. A když už se zdá, že je vše vyřešeno, přijde největší překvapení z celého filmu. Ale nebudu prozrazovat pointu.

Mám ráda psychologická dramata a tenhle film skutečně stojí za to. Trochu jsem se podle ukázek bála, jestli žánr nehraničí s hororem, ale ne. Pár lekaček se ve filmu najde, ale ty se dají celkem očekávat. Navíc pokud jste viděli trailer, tu největší lekačku už máte za sebou :-).
Každopádně Podivný experient, natočený na motivy povídky E. A. Poa, rozhodně doporučuji. Je to jeden z nejlepších filmů, na kterých jsem v poslední době byla v kině.

Žádné komentáře:

Okomentovat