5. listopadu 2013

Proč vlasy padají – nejčastější příčiny

S jednodenním zpožděním přináším slibovaný článek ze seriálu o padání vlasů.

To, že vlasy padají, je normální a běžné. Je ale potřeba rozeznat hranici, kdy množství vypadaných vlasů už normální není. Denně každému vypadne šedesát až sto vlasů. U dlouhých černých vlasů to v umyvadle pak určitě vypadá hrůzostrašněji než u krátkých světlých vlasů. Na to kolik vlasů denně vypadne, má velký vliv také genetika. Většinou ale každý pozná, co už je moc… Proč tedy vlasy nejčastěji padají víc, než by měly?

Zdroj obrázku: www.sxc.hu

Roční období
Možná jste si toho taky všimly, na podzim a na jaře většina z nás „daleko víc pelichá“.  Je to normální proces stejně jako u zvířat, která mění v tomto období srst.

Váha
Pokud jste za poslední dobu výrazně zhubli nebo se vaše váha pohybuje pod hranicí zdravého BMI, většinou se výsledek projeví nepříznivě na vašich vlasech. V době, kdy jsem měla v pubertě problémy s váhou a vážila méně, než je zdrávo, tahala jsem z hlavy celé chomáče vlasů.

Zdroj obrázku: www.sxc.hu

Porucha štítné žlázy
Za nadměrné vypadávání vlasů často mohou poruchy štítné žlázy – její snížená nebo naopak nadměrná činnost. Poruchu snadno odhalí vyšetření u obvodního lékaře.

Hormonální změny
Zatímco budoucí maminky mají většinou krásnější, hustější a lesklejší vlasy, po porodu často přijde pravý opak. Sníží se produkce estrogenů a hodně vlasů vypadá. Problém by měl sám ustat do tří měsíců.

Nevyvážená strava
Padání vlasů může být projevem nedostatku selenu, železa, zinku nebo i vitamínu A. V tomto případě stačí oživit jídelníček hlavně o bílkoviny a celozrnné potraviny, ideálně stravu doplnit pilulkami. Přehled nejprodávanějších doplňků stravy a jejich porovnání najdete v jednom z předchozích článků.


Stres
Stres a také nedostatek spánku opět ovlivňuje vypadávání vlasů. Tady je to bohužel o dost složitější, protože sice si můžete říkat, jak se nebudete stresovat, ale skutečně to jde? Vlasy je proto dobré podpořit aspoň potravinovým doplňkem proti jejich vypadávání, například Revalid.

Nešetrné zacházení
Příčiny ale nemusí být jen uvnitř těla. Vlasy nejvíc narušuje odbarvování nebo trvalá. Neprospívá jim ani časté fénování, žehlení,  kulmování a další nešetrné zacházení. 

Příští týden vlasový seriál opět pokračuje, tentokrát na téma: 
JAK PADÁNÍ VLASŮ OVLIVŇUJE HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCE


Žádné komentáře:

Okomentovat