30. dubna 2018

Těhotenství – rady žádoucí a nežádoucí aneb klišé na druhou


Asi je to nutné zlo, kterým si musí projít každá těhotná. „Užívej si, dokud můžeš, pak budeš mít utrum,“ „jo, tenhle klid vám brzy skončí,“ „spi, dokud můžeš, protože pak už se nevyspíš.“ Rady, šílená klišé, která slýchávám několikrát denně. Obzvlášť ta poslední potěší, když v posledním trimestru nemůžete vůbec spát, v noci zíráte do stropu a ve dne byste potřebovali nacpat sirky do očí, aby vám udržely víčka otevřená. Když to slyším, tak se vlastně divím, že jsme jako lidstvo nevymřeli, protože pak má člověk pocit, že nečeká miminko, ale malého démona J. Z jakých dalších poznámek mi vstávají vlasy na hlavě? A za jaké rady jsem naopak ráda a předávám je i ostatním kamarádkám v očekávání?



Už kope?

Tuhle otázku jsem dostávala od 5. měsíce snad každý den. A i když i chytrá aplikace psala, že už bych pomalu měla cítit pohyby miminka, pořád nic. Začínala jsem z toho být lehce nervózní, zvlášť když i mé okolí se zkušenými matkami nechápalo – „pořád nic?“. Pak to konečně přišlo. Bylo to jemné, něžné, ale bylo to tam. Konečně jsem mohla odpovědět „ano“. Reakce mě ale překvapila. „To určitě nejsou pohyby, to bude jen pohyb střev, prvorodičky to často zaměňují,“ dozvěděla jsem se. Aha, takže co vlastně se ode mě chce, abych správně odpověděla? :-D

PS. Bylo to ono!

Ty vlasy ti vypadají

V prvním trimestru se mi osypal celý obličej, tolik pupínků jsem neměla snad za celou pubertu. Pak to ale odeznělo a v posledním trimestru si užívám druhý extrém – pleť bez poskvrny a hlavně husté vlasy, jaké jsem v životě neměla. Při mytí mám pocit, že mi nevypadnou víc jak dva vlasy, nádhera. „Moc si nezvykej, to ti po porodu všechno vypadá a pak budeš ráda, že ti na tý hlavě vůbec něco zůstane,“ oznámila mi kamarádka. Hm, dík. Někteří lidé ví, jak zvednout náladu :-D.

To bude fotbalistka

Jakmile slyším tohle klišé, nemůžu si pomoci a automaticky otočím oči v sloup. Stejně tak i můj muž. Ano, miminka se v břiše pohybují a kopou, to je ale překvapení. Vlastně se divím, že si ve fotbale nevedeme lépe, když se na tento sport hodí jedenáct miminek z deseti J. 

Nekupuj oblečení v nejmenších velikostech

Tuto radu dostala většina mých kamarádek a paradoxně mě právě před touto radou varovaly. Mám kolem sebe hned několik žen, které neměly svoje čerstvě narozené miminko na cestu z porodnice do čeho obléknout, protože mu bylo všechno šíleně veliké. Je jasné, že nemá smysl nakupovat sto padesát pidi oblečků, ze kterých prcek velmi rychle vyroste, ale něco málo by to pro jistotu chtělo.     

Edit po porodu: Nakonec jsme v téhle kategorii skončili i my. Měli jsme sice zásoby miminkovského oblečení velikosti 56, ale i to bylo naší princezně obrovské, třeba bodyčka byla delší tak o deset centimetrů J. Nakonec muž vykoupil skoro celé F&F, bral skoro všechno velikosti 50 :-D. Některé značky totiž tuhle velikost ani nevedou…   

Miminka mají ráda těsno

Hodně slýchávám, jak jsou moderní rychlozavinovačky na prd. Podědila jsem ale velký rodinný poklad – klasickou péřovou zavinovačku, ve které jsem se dost možná válela i já J. Pouze jsem si na ni nechala ušít moderní povlak podle svého vkusu. To, že mají miminka ráda těsto, totiž slýchám hned z několika stran, od maminek novopečených i zkušených babiček. A zní to logicky – v bříšku toho místa také moc nemají, nehledě na to, že ještě neumí koordinovat své pohyby.

Přebalovací batoh místo tašky na rameno

„Daleko praktičtější, než těžká taška přes rameno, je přebalovací batoh, hodíš na záda a máš volné ruce, nic ti nepadá,“ poradila mi kamarádka a zní to velmi logicky. Nejspíš na ni budu ještě souhlasně vzpomínat, ale… Po vyslechnutí této rady se můj muž začal smát – má mě zkrátka přečtenou. Jen tak mimochodem prohodil… „Vlastně jsem tě s batohem nikdy neviděl… A asi si tě s ním ani neumím představit.“ No jo no, jsem hold dámička a raději si strhnu rameno :-D. Ale kdo ví, třeba se to změní J. 

Holčička nebo kluk? A jak se bude jmenovat?

Další z nejčastějších otázek a není se čemu divit ;-). Nikdy jsme ovšem s nimi neměli sebemenší problém, naopak – je hezké, když se vaše okolí zajímá. Některé maminky kolem pohlaví a jména dělají tajnosti, my jsme tu potřebu neměli. Na druhou stranu chápu, když si to rodiče chtějí nechat pro sebe – třeba kvůli případným nevyžádaným komentářům na jméno J. My jsme to měli naopak – spousta lidí nám dávalo tipy, jak by se náš drobek mohl jmenovat – a bylo to velmi milé a inspirativní, i když jsme z toho nakonec nic nevybrali.
    

Žádné komentáře:

Okomentovat