10. února 2017

Jak se léčí mentální anorexie

Moc bych vám chtěla poděkovat za všechny neuvěřitelně povzbudivé zprávy. Vážím si jich a popohání mě dopředu, ani nevíte jak. Protože se mě na to hodně ptáte, budu dnes vyprávět, jak vlastně léčba anorexie probíhá. Po tom, co jsem se složila, jsem se dostala na otevřené oddělení psychiatrické kliniky v Hradci Králové. Veškerá léčba je zde založená na dobrovolnosti, nikdo vás nesmí do ničeho nutit - pokud jste svéprávní nebo nemáte léčbu přikázanou soudně. Nicméně kdo to tak má, je pochopitelně na uzavřeném nebo polouzavřeném oddělení. Pokud ale zmíněná pravidla a řád léčby nedodržujete, hrozí vyloučení. 




Hlavní léčbou je psychoterapie, protože anorexii je potřeba dostat z hlavy. Nemá cenu člověka vykrmit jako husu, aby následně doma zase zhubl... Psychoterapie tu jsou individuální, v soukromí s psychologem, a skupinové, s ostatními pacienty. Dřív se mi zdálo nemyslitelné mluvit o svých problémech "veřejně", ale tento pocit má zpočátku každý, pokud není zrovna exhibicionista :-). 


Další součástí léčby jsou: 
Arteterapie - nikdy jsem malování neholdovala, naopak si dnes s úšklebkem vzpomínám na to, jak mi 
výtvarka kazila známky. Nicméně překvapivě mě arteterapie nesmírně nadchla. Není to jen o malování jako spíš o tom, co ve vás terapeut dokáže díky obrázkům objevit. 


Muzikoterapie - ačkoli moc ráda zpívám a hraju na klávesy, tento druh terapie mě neoslovil, spíš jsem ho vždy přetrpěla. Byly to chvíle, kdy jsem si doslova připadala jako v blázinci :-). Banda lidí buší nesmyslně do bubnů a vydává podivné skřeky, slabiky. No, alespoň jsme se nasmáli. 


Edukace - součástí léčby je také cyklus přednášek z psychologie převedené do praxe. Jak bojovat s depresemi, úzkostmi, jak být silnějším člověkem... 


Další součástí je například jóga a svého času, dokud jsem docela dobře fungovala, jsem dostala na starosti taneční terapii a učila pacienty břišní tance. Nasmáli jsme se jako nikdy :-). 


Jak je to s jídlem pro anorektičky, na to se podíváme zase příště... 

Žádné komentáře:

Okomentovat